Easy and delicious Christmas biscuits

[Scorrete in basso per la versione in Italiano]

sables

I made these biscuits for a Christmas present the other day. I wrapped them in a nice paper and added a lovely white and red string and they were absolutely adorable. Unfortunately I had this idea at the last second, so I was late for my appointment and I didn’t manage to take a photo of them all nicely wrapped, but this made me think that some of you might need a last second idea for Christmas, so I have decided to share the recipe! They are sablés with spices and I also dipped the edges in dark chocolate. Including the dipping it took me about 1 hour to make them, so hands on! 🙂

Christmas spice Sablés (french shortbread biscuits)
Makes about 30 biscuits

  • 300 g flour
  • 150 g very cold butter
  • 150 g icing sugar
  • 2 egg
  • 1 pinch of salt
  • 2 teaspoon cinnamon powder
  • 1 teaspoon ginger powder
  • 1 teaspoon all spice
  • 1 teaspoon of orange zest, finely grated
  • 1 teaspoon cardamom powder
  • 1/2 teaspoon bicarb

Method:

Place all the dry ingredients in a bowl, then add the butter cut in little cubes. Using the tips of your fingers, mix the butter with the dry ingredients until you have a sand textured dough. Then add the egg and mix just until it all comes together. The dough will be really soft..Don’t panic! Just place it between to sheets of baking paper and flatten it a little. Put it in the freezer for about 10 minutes and in the mean time heat the oven to 190 °C . Take the dough out and roll it out between the sheets of baking paper until it is about half cm. thick. Cut it, dipping the cutter in flour every now and again but just leave the biscuits where they are!! As the dough is super super soft, for now just cut all of the biscuits but leave them were they are, then place everything back in the freezer for another 10/15 minutes. Then just flip the baking paper upside down and take off the paper. Separate the biscuits, get rid of the excess (knead it again and start all over again, if you have a lot) and place them on a tray on baking paper. I used a cookie stamp but to be honest they tend to rise a little in the oven, so it was barely noticeable once the biscuits were cooked! Bake for about 10 minutes of until gold on the bottom.

If you want, melt some chocolate on a bain-marie, take the cookie from the center and roll it dipping the edges on chocolate. Place them for a couple of minutes in the freezer and the job is done!

Of course tempered chocolate would be perfect, but to be honest, I kept it rustic and simple and I was really pleased with the result.  I wish you a wonderful Christmas and I can’t wait to share all my holiday adventures with you!

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Giorni fa ho avuto bisogno di preparare un regalo di Natale dell’ultimo secondo….Ho fatto questi biscottini e li ho incartati con carta da regalo e uno spago rosso e bianco, ed è venuto fuori un regalino adorabile! Purtroppo ci ho pensato solo all’ultimo minuto quindi ero in ritardo per il mio appuntamento e non ho fatto in tempo a fotografarli cotti e incartati, ma mi è venuto in mente che forse fra di voi c’è chi avrà bisogno di un’idea dell’ultimo minuto e quindi ho deciso di condividere questa ricetta! Sono dei sablés alle spezie. Io ho glassato i bordi con cioccolato fondente, e in totale ci ho messo più o meno un’ora, quindi all’opera! 🙂

Sablés alle spezie di Natale

Ricetta per circa 30 biscotti

  • 300 g farina
  • 150 g burro molto freddo
  • 150 g zucchero a velo
  • 2 uova
  • 1 pizzico di sale
  • 2 cucchiaini cannella in polvere
  • 1 cucchiaino zenzero in polvere
  • 1 cucchiaino all spice (pepe giamaicano…se non lo trovate aumentate leggermente la quantità delle altre spezie)
  • 1 cucchiaino di scorza di arancia grattugiata
  • 1 cucchiaino cardamomo in polvere
  • 1/2 cucchiaino bicarbonato

Metodo

Mescolate tutti gli ingredienti secchi in una ciotola. Aggiungete il burro freddo tagliato a cubetti e lavorate con la punta delle dita fino ad ottenere un impasto sabbioso. Aggiungete quindi l’uovo e mescolate fino ad incorporarlo. L’impasto sarà molto morbido. Mettetelo fra due fogli di carta da forno e schiacciatelo un poco con le mani. Poi ponetelo in freezer per una decina di minuti. Dopo di che stendetelo fra i due fogli di carta da forno con il matterello fino ad uno spessore di mezzo centimetro. Tagliate le forme con un coppa pasta ma lasciate i biscotti dove sono. Mettete di nuovo tutto nel freezer per 10-15 minuti e nel frattempo scaldate il forno a 190°C. Quando l’impasto sarà ben freddo, girate il foglio di carta sotto sopra. Staccate i biscotti, togliete gli scarti (impastateli di nuovo e ricominciate! ) e sistemateli su una teglia con carta da forno. Io ho usato il timbro per biscotti ma sinceramente questo impasto tende a gonfiarsi in forno e la scritta si notava appena una volta cotti! Cuocete per circa 10 minuti o finché non saranno dorati alla base.  Se volete, sciogliete del cioccolato a bagno maria, poi prendete i biscotti tenendoli al centro e ruotateli coprendo i bordi di cioccolato. Metteteli un paio di minuti in freezer e il gioco è fatto!

Chiaramente sarebbe perfetto utilizzare del cioccolato temperato, ma io ho fatto le cose in modo rustico e semplice e sono molto contenta del risultato! 🙂 Non vedo l’ora di raccontarvi le mie avventure degli ultimi giorni, intanto vi auguro un felice Natale!

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